Nederland België Deutschland Schweiz Österreich

WTW-Filters.nl haalt woonbijlage in De Telegraaf

Steeds meer nieuwbouwhuizen zijn uitgerust met een warmte terugwin (WTW) ventilatiesysteem. Reden voor huishoudexpert Emile Bode om de huishoudkennis van Nederland bij te spijkeren.

"Goedemorgen, mijn vader heeft een column in De Telegraaf en hij wil graag een artikel schrijven over hoe je op de juiste manier omgaat met een WTW-ventilatiesysteem", legt de dochter van Emile Bode uit aan onze Servicedesk-topper Hennie van der Zee. Net als vele andere huishoudens met een WTW-ventilatiesysteem, had zij geen idee hoe het apparaat precies werkte. "Dat is geen enkel probleem", zei Hennie van der Zee, "wat wilt u precies weten?"

Belangrijk is dat er eens in de vier jaar een onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd, waarbij het systeem wordt ingemeten. Inmeten van het systeem heeft te maken met de juiste luchttoevoer en -afvoer per ruimte in de woning. Daarnaast elke zes het reinigen van de afvoerkanalen. En uiteraard minimaal om het half jaar de filters vervangen. Doe je dit niet dan vervuil je het apparaat en het binnenklimaat. Hennie van der Zee: "Wat het rendement van de WTW-unit is? Daar vraag je me wat, ik zal je in contact brengen met onze directeur. Hij is technisch onderlegd en kan dit haarfijn uitleggen."

En zo kwam de fotograaf bij ons langs om de knappe kop van onze directeur Jurrie van Veen te fotograferen. "Stel dat het buiten min 10 is. De warmte terugwin-unit zuigt de koude lucht op em verwarmt die met de warme lucht van binnen. Dat is mogelijk tot circa 17 graden. Als je wilt dat het 20 graden in huis is, dan hoef je de cv-ketel maar 3 graden bij te stoken. Zo wordt de warmte in de woning niet zomaar naar buiten geblazen, maar hergebruikt", aldus Jurrie van Veen.

Bron: De Telegraaf